Skip to content
Workshop wetenschap en storytelling

Patricia Y.W. Dankers, hoogleraar biomedische materialen aan de Technische Universiteit Eindhoven, leerde ik een paar jaar geleden kennen toen ze bij mij promoveerde (😊) aan de Keijologische Hogeskool in Helmond. Het was haar derde doctorstitel inmiddels. Ik was ook bij haar inaugurele rede bij het aanvaarden van het ambt van hoogleraar. Ze begon met een verhaal. Zo nam ze iedereen op een aansprekende manier mee in het complexe onderzoek dat ze doet. Kijk op www.dankerslab.nl om te zien wat voor prachtig en relevant onderzoek daar allemaal plaatsvindt. Patricia past storytelling toe bij haar lezingen en voordrachten en het werkt. ‘Geef een keer een workshop aan mijn werkgroep!’ zei ze met carnaval.

Gisteren verzorgde ik voor de hele vakgroep biomedische wetenschappen van de TU/e van professor Patricia Dankers, promovendi, docenten, (wetenschappelijk) medewerkers en masterstudenten een workshop ‘science en storytelling’. Bij ons op de Brainport Human Campus. Hoe kun je met verhalen je publiek aan je binden, abstracte zaken concreet maken? Hoe raak je je publiek? Hoe breng je een fundamenteel onderzoek voor het voetlicht op een verhalende manier, zonder de feiten tekort te doen? Heel belangrijk in een tijd waarin wetenschap soms ook gezien wordt als ‘een mening’. Wat een bijzondere verhalen kwamen er naar boven bij deze groep wetenschappers. Ik was even een alfa tussen de beta’s, mooi om te zien dat taal ertoe doet!

Patricia Dankers ontving onlangs een subsidie ​​van 1,5 miljoen euro voor haar onderzoek naar de ontwikkeling van een interactieve synthetische extracellulaire matrix. Na de veni, de vidi, nu ook de vici subsidie. ‘Ik kwam, ik zag en ik overwon.’

Udo Holtappels

Dit vind je misschien ook leuk
bustour
Voor het programma Smart Synergy Helmond focussen we ons al enige tijd op het verduurzamen van de bedrijventerreinen. Als afsluiter van het jaar organiseerden Lisa, Udo en Frederique een evenement voor partners en betrokken ondernemers die allemaal – ieder op hun eigen manier – bezig zijn met verduurzamen. Het doel? Laten zien waar we nu staan met de grondstoffen-, water- en warmterotondes, en onderzoeken wat er nu nog nodig is om écht tot uitvoering over te gaan. Circulaire bitterbal Als het thema verduurzamen is, moeten we daar natuurlijk zelf ook iets mee. Het werd een bustour!...
Hub
‘Binnen IVO Deurne willen we onze externe communicatie opnieuw tegen het licht houden. Wat kunnen jullie bijdragen? Waar zien jullie kansen? Hoe kunnen we onze deelscholen beter profileren?’ Dat zijn vragen waar ons hart sneller van gaat kloppen. Enkele brainstormsessies later lag daar ons voorstel. Wij wonnen de pitch en gingen aan de slag!