Skip to content

Ergens begin 2015 las ik in de voorjaarsnota van de gemeente Helmond iets over een Stadslab en het Sociaal Innovatief Fonds. Mijn ‘bèta’-geest met ‘alfa’-opleiding werd onmiddellijk geprikkeld; allerlei beelden waarin creativiteit en reageerbuizen streden om de hoofdrol, borrelden in mij op. Maar nergens was er iets concreets over het Stadslab Helmond te vinden. Ik klom in de pen en opperde de werkwijze van Imagineering om het Stadslab te gaan ontwikkelen. Dat ging niet zonder slag of stoot;  hobbels doemden op, anders denken en doen was continu noodzakelijk. Maar…: met een kleine twintig stadslaboranten gingen we voortvarend aan de slag en zetten we iets nieuws op voor de stad. Allemaal met andere kennis en vaardigheden en vooral veel liefde voor Helmond. Ik kan niet anders zeggen: het was een genot om zo te werken.

Loslaten en vertrouwen

Het proces liep anders dan de gemeente gewend was: de stad komt met ideeën en het Stadslab brengt de ideeën verder en bepaalt of ze financieel ondersteund worden. Dat betekende voor de gemeente loslaten en vertrouwen op wat de stad te bieden heeft. Het Stadslab is namelijk onafhankelijk en bekijkt zelf welke ideeën in aanmerking komen voor ondersteuning.

Al 50 ideeën voor Stadslab Helmond

Het Stadslab is de pilotfase – proberen, aanpassen, ontwikkelen, leren, vallen, opstaan – nu voorbij. De eerste projecten draaien al. Er worden duurzame speeltoestellen ontwikkeld in de Leonarduswijk, samen met het Technasium van De Knip. Een kookboek voor kinderen staat te pruttelen, kookworkshops op scholen gaan van slag, de Stadsschrijver haalt verhalen op uit de hele stad, Jong Helmond Lekker Gezond gaat groots van start, er komen Kanaaldieren in het kanaal en er komt een dekkend AED-netwerk in Mierlo-Hout. Het is slechts een greep uit de kleine 50 ideeën die er zijn ingediend bij het Stadslab. Met ondersteuning van een gestaag groeiende groep kundige enthousiaste stadslaboranten, Helmonders die graag anderen helpen bij het realiseren van ideeën, die de stad versterken, de mensen sterker maken. Energie zorgt voor energie zorgt voor energie. En dit is pas het begin.

Kijk zelf eens op www.stadslabhelmond.nl!

Udo Holtappels
Groep5700

Dit vind je misschien ook leuk
Red,Heart,On,Piano,Keys,,Vintage,Color,,Valentines,Background
Elke keer weer als we een workshop storytelling geven, vind ik het spannend hoe mensen het zullen ervaren. Gaan ze geïnspireerd de deur uit? Willen ze graag verhalen op gaan halen bij collega’s of bij klanten? Laatst nog, gaven we bij een bank aan medewerkers een workshop. We begonnen met de vraag ‘bij welk liedje heb je een speciale herinnering?’. De mooiste en meest verdrietige momenten worden gedeeld. Zoals de openingsdans op haar ultieme trouwdag, de geur van vers gemaaid gras van het weiland waar langs hij vroeger naar school...
Meike
Hoi, ik ben Meike en ik loop deze week stage bij Groep5700. Ik zit in mijn eerste jaar van de studie commerciële economie op de Fontys. Tijdens deze week loop ik met een aantal projecten mee en leer ik over verschillende communicatietechnieken. Eén van die technieken is gebaseerd op gedragsverandering. Groep5700 past dit veel toe bij projecten. Hierbij gaat het bijvoorbeeld over het besparen van energie of meegaan in veranderingen van woonwijken. Deze gedragsveranderingstechnieken zorgen ervoor dat mensen bepaalde acties ondernemen die zij met een andere manier van communiceren misschien...